Història

El projecte de l’Embruix neix l’any 2009 a partir de l’ Ajuntament de Sant Hilari Sacalm juntament amb un gran nombre d’entitats locals, gent vinculada al món de l’espectacle i una gran quantitat de col·laboradors, que van crear aquest projecte, un festival on hi tenen cabuda totes les activitats que tenen una certa relació amb les llegendes de les nostres contrades, la màgia, les bruixes i els seus brevatges, amb uns objectius comuns i prioritaris:

• Recuperar la festa Major petita de Sant Hilari Sacalm (Sant Joan)

• La conservació de la memòria col·lectiva de la nostra terra, amb la recuperació de les llegendes i les històries escrites o de transmissió oral.

• La commemoració de fets històrics, amb la crema de bruixes, o suposades bruixes, i la seva persecució.

• Donar a conèixer i intentar preservar l’ofici de les trementinaires, dones que corrien per les contrades de Catalunya, fent medicines naturals i guarint els malalts dels masos i cases pairals.

• Ser un element de cohesió social, involucrant a diferents col·lectius i entitats en l’execució de totes les activitats.

Cal destacar l’espectacle “Sàbat de bruixes, guilla que fuig” que consisteix en una ruta de llegendes i aquelarre final de bruixes, ja que en les edicions anteriors va ser un èxit de participació i s’han involucrat diferents entitats i gent del poble a títol personal, més de 80 persones, entre actors, organitzadors, guies, etc. Sense la vostra aportació no hagués estat possible i esperem que en les properes edicions puguem comptar amb tots vosaltres.